Mediteren

in de traditie van Thich Nhat Hanh

 

Meditatie

 

Ieder ogenblik leef je in volle aandacht.

Iedere seconde ben je je bewust van je bestaan.

 Voortdurend laat je de zon van bewuste aandacht schijnen op alles wat opkomt.

Alles wat je doet, doe je met volledige aandacht.

 

  Je bewust zijn van je ademen

helpt je wakker te worden

en oplettend te blijven,

zodat je zorgvuldig en diepgaand leert kijken,

de ware aard van alle dingen leert zien

en tot bevrijding komt.

 

Thich Nhat Hanh

Meditatieoefening voor iedere dag.


(Zie ook de pagina Lotus voor jou.)


Je bent hier en nu bewust aanwezig. Je zit ontspannen rechtop, zodat je ademhaling en energiestroom ongehinderd kunnen stromen.

Als de omgeving je teveel afleidt kun je je ogen sluiten. Als je slaperig bent houdt je je ogen open en kijk je schuin voor je naar beneden.

Als je geluiden hoort, zie je deze als een uitnodiging om met je aandacht terug te keren naar je ademen.

 

Wat voel je als je glimlacht, een half-glimlach?

Terwijl je glimlacht blijf je moeiteloos je ademen volgen. Als steun kun je hierbij je hand op je buik leggen, vlak onder je navel.

Als je inademt voel je je buik iets uitzetten. Als je uitademt voel je je buik iets krimpen. Bij veel spanning kan het helpen om de eerste paar keren terwijl je inademt je wenkbrauwen op te trekken en terwijl je uitademt dit weer te ontspannen. Je volgt je inademing helemaal en met iedere uitademing laat je met een glimlach weer wat spanning los. Zo ontspan je steeds meer alle spieren in je tenen, je bekkenbodem, je buik, je schouders, je nek, je gezicht ... je hele lichaam ... op geleide van je ademen.

Je ademen zal zo vanzelf rustiger en dieper worden.

 

Ieder keer (en dat zal heel erg vaak zijn) als je merkt dat je aandacht is afgedwaald, is meegenomen door negatieve, positieve of neutrale gedachten en gevoelens, benoem je de gedachte of het gevoel waar je aandacht in zit. Je zegt er een liefdevol “Hallo” tegen.

Je brengt je aandacht rustig met een glimlach terug naar je ademen en het voelen van je hele lichaam. Je controleert je adem niet, maar volgt je ademen zonder enige inspanning, moeiteloos. In ... pauze ... uit ... pauze ...

Hierbij merk je je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties op en je doet er niets mee. Je aanvaardt wat er is. Je ontvangt en erkent zowel je plezierige als je onplezierige gedachten en gevoelens, je behandelt ze volledig op dezelfde wijze. Je oordeelt er niet over, je duwt niets weg, je probeert niets te veranderen en je houdt niets vast. Je observeert alleen maar wat langskomt zonder er iets mee te doen. Je doet geen enkele moeite. En je aandacht blijft bij je ademen, waarbij je je bewust bent van je lichaam,  je omgeving. In ... pauze ... uit ... pauze ...

Als een dagelijkse douche kan deze oefening  je iedere dag weer verfrissen en innerlijke rust geven.

In 1966 stichtte hij de `Order of Inter-Being` (in het Vietnamees `Tiep Hien`), die zich inzet voor leven in aandacht, vrede, en hulp aan slachtoffers.

Begin 1970 vormde Thich Nhat Hanh de Sweet Potato Community bij Parijs, die in 1982 verhuisde naar de Gironde en toen de naam Plum Village kreeg, een kloostergemeenschap die snel uitgroeide en waar jaarlijks onder andere een zomer-retraite voor families en een retraite voor Palestijnen en Israëliërs wordt georganiseerd. Ook stichtte hij klooster-gemeenschappen in de VS en Duitsland. Hij geeft jaarlijks retraites en vele lezingen in Azië, Europa en de VS. Thich Nhat Hanh spreekt en schrijft Vietnamees, Chinees, Sanskriet en Pali, Frans en Engels. Hij maakt prachtige kalligrafieën, schrijft gedichten en is actief in vredesbewegingen.

Hij richtte begin jaren zestig La Boi Press op, de Van Hanh Universiteit, en de ‘School of Youth for Social Service’, een boeddhistische school waar jongeren getraind werden om sociaal werk te doen.

Ze werden uitgezonden naar het platteland om de dorpen die door de bombardementen vernietigd waren te helpen opbouwen. Zo ontwikkelde Thich Nhat Hanh geëngageerd boeddhisme, dat helpt waar geleden wordt.

Van 1966 tot 2005 mocht Thich Nhat Hanh Vietnam niet in, omdat hij tijdens de oorlog alle slachtoffers, zowel in Noord- als Zuid-Vietnam, hielp. In die periode waren zijn boeken in Vietnam verboden, maar verschenen desondanks onder vele schuilnamen.

In 1978 organiseerde Thich Nhat Hanh vanuit Singapore -illegaal - hulp voor Vietnamese bootvluchtelingen.

Thich Nhat Hanh

(uitgesproken als Tik Njat Han)

Nguyen Xuan Bao is op 11 oktober 1926 geboren in Tha Tien, Midden-Vietnam.

Op zijn 16e koos hij ervoor om zen-monnik te worden in de Tu Hieu tempel, gelegen op een heuvel dicht bij de havenstad Hu (aan de Zuid-Chinese Zee, was van 1788-1945 de hoofdstad van Vietnam). Hij ontving toen de naam Thich Nhat Hanh. Thich is de titel voor alle Vietnamese Boeddhistische kloosterlingen.

In 1950 (24 jaar) was hij medeoprichter van de An Quang Temple in Saigon.

Tot 1954 werd Vietnam overheerst door Frankrijk en direct daarop volgden de Amerikanen. Temidden van dit geweld schreef Thich Nhat Hanh vele ondersteunende artikelen voor de bevolking, om ze richting in de chaos te bieden. Deze artikelen werden later samengebundeld tot boeken en vele boeken volgden (>100).

foto: Dana Glucksteinhttp://www.danagluckstein.com/shapeimage_3_link_0
Klik hier om de video "End of Suffering" te bekijkenThe_end_of_suffering.html